top of page
wierenwas_edited.jpg

oogsten in de natuur

zeewierkunst

Zeewieren zijn, net als planten, magische wezens: van anorganische stoffen maken ze organische stoffen waarmee wij gevoed worden.  Zeewier zit bomvol toffe voedingsstoffen, vitamines, sporenelementen en mineralen. Je kunt ertussen zwemmen, hun schoonheid bewonderen, je kunt het eten, op je lijf smeren en je ermee genezen.  

Zeewiergebruik vraagt wel wat van ons: namelijk dat we monocultuur, genetische aanpassingen, grootschaligheid, industrialisatie etcetera achter ons laten. Het vraagt van ons dat we de zorg voor de zee en al haar leven als de grootste stakeholder op de voorgrond stellen. Het vraagt ons weer te herinneren wie we zijn, hoe we hier op aarde gekomen zijn: we zijn deel van wat ons omringt, we dragen het in onze lichamen, we komen eruit voort. Hoe logisch is het dat we goed zorgen voor wie goed voor ons zorgt.

mandela petra van went wildwier_edited_edited.jpg
Fleet
Guidohand_zeesla.JPG

Waarom wildoogst?

De aarde is uitgeput en we moeten ervoor waken dat de mens zijn toevlucht neemt tot Aarde’s laatste voorraadkast: de oceaan. Elk menselijk handelen heeft zijn weerslag op onze omgeving. Meestal kunnen we de gevolgen van ons handelen niet overzien. Daarom kiezen wij ervoor om aan te sluiten op de natuur en kleinschaligheid. Als we de zee en haar natuurschoon met respect benaderen en ons eigen handelen steeds weer kritisch evalueren, dan zorgt de natuur zelf voor de keus aan duurzame opbrengst met een grote diversiteit. Daarbij maken we gebruik van de grote voordelen van het wild (vers en grote diversiteit) én sluit het haarfijn aan op onze passie: met onze pootjes in de zee.

Guidohand_zeesla.JPG

Onze werkwijze

De natuur heeft altijd inspraak op onze manier van werken. We oogsten op kleine schaal met hand en schaar, houden rekening met voorkomen, groeisnelheid, voortplanting en regeneratievermogen. Ieder seizoen geeft zijn eigen wieren. 

 

Grootschalige en/of agressieve oogst of teelt kan de kwetsbare ecosystemen ernstig verstoren. Dit is helaas al reeds veel gebeurd wereldwijd. In Zeeland is het verboden om zonder vergunning zeewier te oogsten. WildWier heeft sinds 2015 vergunning. Educatie en bewustwording brengen en ontvangen zijn verweven met onze oogst, excursies, workshops, lezingen en met de kruisbestuivingen die we aangaan in brede samenwerking met alle mede-aardbewoners.

 

Fijne samenwerkingen:

Nationaal Park Oosterschelde

Natuuropleiding

Lieve Galle

Platform Dis

wildwier logo oranje-blauw

 

© 2025 - WildWier

 

- de wereld lacht in bloemen en danst in zeewier -

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page