over wildwier

Zeewier is magisch: het zit bomvol voedingsstoffen en vitamines, sporenelementen en mineralen. Je kunt het eten en op je lijf smeren. Bovendien is het eten van Zeewier als vleesvervanger ook goed voor de Aarde: het leidt niet tot gezondheidsklachten, uitgeputte hulpbronnen en milieuproblemen zoals de vleesconsumptie. Met WildWier willen wij een bijdrage leveren aan de bekendheid van dit verse Zeeuwse en duurzame product. Wij willen laten zien dat we kunnen samenleven mét de natuur. De ‘vruchten plukken’ zonder het ecosysteem te verstoren of zelfs (indien mogelijk) een toegevoegde waarde zijn. Zeewier gebruiken is gewoon heel slim en moet van de rand, naar het midden van het bord. Zowel thuis als in de restaurants!

De aarde raakt uitgeput en we moeten ervoor waken dat de mens zijn toevlucht neemt tot Aarde’s laatste voorraadkast: de oceaan. Elk menselijk handelen heeft zijn weerslag op onze omgeving. Vaak kunnen we de gevolgen van ons handelen niet overzien. Daarom kiezen wij ervoor om aan te sluiten op de natuur. Als we de zee en haar natuurschoon met respect benaderen, zorgt de natuur zelf voor een duurzame opbrengst met een grote diversiteit. Daarbij maken we gebruik van de grote voordelen van het wild (vers en grote diversiteit) én sluit het haarfijn aan op onze passie: met onze pootjes in de zee.

De natuur heeft altijd inspraak op onze manier van werken. We oogsten op kleine schaal met hand en schaar, houden rekening met voorkomen, groeisnelheid, voortplanting en regeneratievermogen. Ieder seizoen geeft zijn eigen wieren. Grootschalige en/of agressieve oogst kan de kwetsbare ecosystemen ernstig verstoren. Dit is helaas al reeds veel gebeurd wereldwijd. In Nederland is het verboden om zonder vergunning zeewier te oogsten. WildWier heeft sinds 2015 vergunning. Verder zetten wij in op educatie en bewustwording, door onze manier van werken, de excursies en onze wierenwaaier.

Door brede samenwerking, bundelen we onze krachten. Belangrijke partner is het Nationaal Park Oosterschelde. We stemmen af, werken samen aan voorlichting en educatie. Stichting Zeewierwijzer heeft een website vol kennis over zeewier als bron voor voeding, verzorging en gezondheid. Promotiegroep Smakelijk Zee(u)wier (elsvdk@online.nl) zijn de aanstichters van alle zeewiercommotie in Zeeland sinds 2008 en verzorgen bijvoorbeeld stands.

Producten

‘Wie aan een gebreksziekte lijdt, wende zich tot het voedsel der zeemeerminnen!’ …. zo staat er al in een kruidenboek uit 1928 te lezen.

Het WildWier-abonnement werkt eigenlijk net als een groentepakket. Wekelijks kun je een pakket met vers zeewier afhalen bij een van onze afhaal-punten. Wij oogsten één keer per week. Dezelfde dag of de volgende dag is het af te halen bij jouw afhaalpunt. Laat je verrassen met lokaal, duurzaam, super gezond en een hele grote diversiteit aan vers zeewier …

Zoals op de website van Zeewierwijzer staat: Om de veelheid aan smaken, waaronder nieuwe smaken (umami) te leren waarderen en er van te genieten, is het aan te raden om te beginnen met kleine hoeveelheden. De meeste wieren zijn rijk aan mineralen o.a. Calcium, Natrium, IJzer en Jodium en bevatten sporenelementen en bruikbare vetzuren zoals Omega 3. Afhankelijk van de soort, is zeewier een bron van de vitaminen A, B-groep (waaronder B12, maar of deze opneembaar is voor ons is de vraag), C en E en van plantaardige eiwitten. De delen van het zeewier die niet door het lichaam worden afgebroken zijn niet schadelijk en kun je zien als ballaststoffen. Eet niet meer dan 70 gram vers (of 7 gram gedroogd) per dag. Meer eten kan echt een negatief effect hebben op je gezondheid (elke dag spinazie eten is ook niet gezond).

Sommige zeewieren zijn heerlijk rauw, andere zijn lekkerder na bereiding. Meer informatie hierover vind je onder recepten. Echter: hou rekening met de hoeveelheid als je zwanger bent of aandoeningen hebt aan je schildklier.

wildwier-abonnementen

Abonnement 1:  1 bakje per week: €4,75 per week
Abonnement 2:  2 bakjes per week: €9,25 per week
Abonnement 3:  vanaf 3 bakjes : €4,50 per bakje (750 cl)

De hoeveelheden en frequentie van zeewier eten is heel persoonlijk. Zo is abonnement 1 een prima starter voor 1 à 2 gerechtjes in de week voor 1 à 2 personen. Het is een indicatie. Wat je teveel hebt kun je altijd drogen!

De abonnementen zijn gebaseerd op één levering in de week. Mocht je elke week teveel vinden, dan kun je bijvoorbeeld een half abonnement aanvragen (1 x per 2 weken)

wat zit er in de bakjes

Het seizoen (elke soort heeft zijn specifieke soort), het weer (bij veel wind is het water troebel of de golven verhinderen het zicht) en de zee (we oogsten bij laagwater) bepalen wat we kunnen oogsten. Dat kan soms betekenen dat je vooral één soort in je bakje vindt omdat die maar een korte periode beschikbaar/leverbaar is én heel lekker. Een andere week vind je misschien wel 2 soorten terug om mee aan de kook te gaan.

hoe werkt het

Kies een abonnement naar keuze. Je sluit een abonnement af voor een kwartaal. Ben je voor het eerst, dan mag je ook 4 weken een proefabonnement. Als je (of wij) een weekje op vakantie bent, dan trekken we die weken er gewoon vanaf. Je betaalt alleen voor de weken dat je een bakje wilt. Van ons krijg je via email een overzicht (afgestemd op jouw wensen) van de weken dat je een bakje zeewier kan afhalen. In principe oogsten we telkens de zelfde dag in de week (voorlopig op woensdag). Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn. Soms is er maar één laagwater bij daglicht en zijn we genoodzaakt om eerder of later te oogsten. Iedere week laten we via de email weten wanneer het is af te halen, wat voor lekkers en moois we hebben gevonden en soms krijg je een tip voor een gerecht om uit te proberen. Op deze website zijn ondertussen al tientallen recepten te vinden. Het abonnement wordt vanzelf verlengd tenzij minimaal 10 dagen voor het einde van het kwartaal wordt opgezegd.

afhaalpunten en verpakking

De mogelijke afhaalpunten zijn:
De Tuin van Broeder Ludovicus – Korte Delft 2A, Middelburg –actief
Bioduin – Perduinsweg 3, Koudekerke –actief
Bio Drôme – Oostwal 2a, Goes –nog niet actief

We leveren de Wildwieren in biologisch afbreekbare bakjes (gemaakt van hernieuwbare grondstoffen) die eng veel op plastic lijken. Niet bij de plastic recycling doen! Wij moedigen hergebruik aan en anders gewoon bij het gft! Momenteel onderzoeken we het gebruik van statiegeldbakjes zodat er niets meer weggegooid hoeft te worden.

info, aanmelden en betaling

Aanmelden en info alléén bij WildWier.
Email: info@wildwier.nl of 06 20526380

Geef bij de aanmelding (via email) de volgende gegevens: soort abonnement (hoeveel bakjes), welk afhaalpunt, naam/adres en welke weken je zeewierverlof wilt.
Je krijgt dan van ons een mailbericht met de weken en het bedrag dat je dient over te maken.

We gaan uit van een soepel lopende betaling. Bij vermoeden van wanbetaling zetten wij het abonnement stil. Wij geven aan wanneer er weer een nieuw abonnement start en eindigt.

Bankrekening: NL 61 ASNB 0932 7298 51 (t.n.v. WildWier)

eten, bewaring en recepten

Het zeewier komt rechtstreeks uit zee. Net zoals groenten en fruit: direct voor gebruik even wassen/uitspoelen. Beter niet wassen met zoet water voordat je het in de koelkast bewaart, aangezien wier niet van zoet water houdt. Gemiddeld is zeewier een week in de koelkast te bewaren. De stevige soorten langer en de zachte soorten zoals Duivels tong en Wakame korter.
Recepten kun je o.a. vinden op onze website. De bedoeling is dat de recepten worden aangevuld door andere enthousiastelingen. Bij elk wier komen op deze manier diverse recepten te staan. Dus stuur je recept of idee graag naar ons toe …

RECEPTEN

zeewier drogen

Drogen van zeewier kun je op 4 manieren doen: in de oven op 50 graden Celsius met de ovendeur op een kier, in je droogapparaat of, de beste optie vinden wij, lekker slow aan de waslijn of liggend op kaasdoek.
Hang de wieren zo op dat ze snel kunnen drogen. Als het wier een blad heeft, hou er dan rekening mee dat het gaat krimpen en dat je ze niet te ver uitspreid. Liefst hang je het ‘wasgoed’ op een zonnige dag buiten, in de schaduw. Dan drogen ze het snelst. Anders (herfst en winter) hang je ze binnen op een plek in huis waar het warm is maar waar niet teveel stof dwarrelt. Je kunt ook een frame maken waar je kaasdoek tussen spant waar je de kleine wieren op te drogen legt.
Afhankelijk van de plek zal het binnen 1 (buiten) tot 5 dagen droog zijn. Dat kun je gewoon voelen! Sommige wieren krijgen aan de buitenkant een soort poeder, dit is geen schimmel maar zijn de waardevolle suikers maar ook zouten die de umami smaak bevatten.
Bewaar je zee-veggies in goed afgesloten bewaardozen uit het zonlicht en op een droge plek. Daar kun je ze wel twee jaar bewaren, als het moet.
Ze kunnen geur opnemen dus sluit ze goed af. Als het niet meer goed is, zal je neus het je vertellen, dat ruikt naar rotte zee… Verkleuring is ook een indicatie maar betekent niet op voorhand dat het wier niet meer goed is. Een beetje verkleuring is normaal na verloop van tijd, vooral bij een wier als Zeesla. Slim is ook een deel wier te drogen en te verpulveren voor je eigen zeezout, zonder zout.

disclaimer

Het zeewier van WildWier is in het wild geoogst uit Oosterschelde, Noordzee of Veerse Meer. Deze wateren behoren tot de schoonste van Nederland. Daarbij kiezen wij onze oogstlocaties zeer zorgvuldig. WildWier sluit echter alle aansprakelijkheid uit voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard dan ook.

Zeewier kan sporen van schaaldieren bevatten.

Wij leveren een grote diversiteit aan vers Zeeuws zeewier. Wij oogsten met de hand (schaar). Daardoor kunnen wij een hoge kwaliteit leveren en goed afstemmen met de wens van de chefkok. De dynamiek in ‘wildpluk’ vraagt van koks creativiteit en improvisatie. Maak je wensen kenbaar en vraag de bestellijst aan via info@wildwier.nl of 06 20526380.

Prachtige waaier waarin 27 soorten zeewier worden beschreven en afgebeeld met uniek fotomateriaal. Hoe je het wier kan herkennen, hoe en waar het leeft, over toepassingen in de keuken en gezondheidsvoordelen (zie een voorbeeld van Wakame hieronder). De waaier is 13×13 cm groot en gedrukt op duurzaam watervast ‘stonepaper’. Onder ‘media’ wordt er in de video van Omroep Zeeland door het boekje gebladerd, zodat je ‘m redelijk goed kan bekijken. Het is in Nederland wettelijk verboden om zonder vergunning zeewier te snijden.

 

Prijs
€17,50  (exclusief €4,50 verzendkosten (binnen NL))

 

Bestellen
Stuur een email naar info@wildwier.nl met je bestelling en je postadres. Je krijgt dan een email terug met een link naar iDEAL om de betaling te doen. Wij streven naar een levertijd van 3 tot max 5 dagen.

Speciaal voor dit boekje hebben we 5 ansichtkaarten gemaakt met 5 verschillende illustraties van de designer Min Hogg. Hieronder twee van de vijf voorbeelden.

 

Prijs
€3,00  (exclusief €1,50 verzendkosten – geen extra verzendkosten i.c.m. de wierenwaaier)

 

Bestellen
Stuur een email naar info@wildwier.nl met je bestelling. Je krijgt dan een email terug met een link naar iDEAL om de betaling te doen. Wij streven naar een levertijd van 3 tot max 5 dagen.

 

Soorten zeewier

met lekkere recepten en keukentips
Darmwier

Darmwier

Viltwier

Viltwier

Zeesla

Zeesla

Blaaswier

Blaaswier

Priemwier

Priemwier

Knoopwier

Knoopwier

Gezaagde zee-eik

Gezaagde zee-eik

Duivelstong

Duivelstong

Knotswier

Knotswier

Iers Mos

Iers Mos

Japans Bessenwier

Japans Bessenwier

Wakame of Krulwier

Wakame of Krulwier

In de media

lezen

kijken

horen

Neem gerust contact op

 Vrouwenpolder

+31 (0)6 20 52 63 80
 Kvk 22054047 – BTW NL 1495.60.527.B01

Benieuwd naar onze avonturen en producten?

Meld je aan

disclaimer

Deze website is bedoeld als informatie- en inspiratiebron. Het is met grote zorg en naar beste vermogen samengesteld. Toch is onvolledigheid of onjuistheid niet uit te sluiten. Hiervoor kan WildWier niet verantwoordelijk worden gesteld. WildWier sluit alle aansprakelijkheid uit voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met de informatie opgenomen in deze website. De tekst is geschreven als een informatieve handleiding. Bij gezondheidsklachten raden we je aan om doktersadvies in te winnen m.b.t. het gebruik van Zeewier. Het zeewier kan sporen van schaaldieren bevatten.